Blog
Chlieb s olivový pestom ... pečený za výpadkov elektriny
15.03.2013 12:39
Včera večer som išla piecť chlebík, taký voňavý, fajný, s olivovým pestom. Čo čert nechcel, práve keď mi chlebík začal pekne kysnúť a naberať ten správny tvar, vďaka tej krásne metelici vonku vypadol prúd. Ja nechávam kysnúť chleba v rúre, na najnižšom mode, tak som iba videla ako krásne zhasla...
Pikantná rajčinová kapusta s fazuľkami
12.03.2013 11:22
Rada používam sezónnu zeleninu z niekoľkých dôvodov. Medzi ne okrem ceny patrí aj to, že je pre naše telo oveľa viac prirodzená ako dovozová zelenina, ale hlavne má veľa práve takých zdraviu prospešných látok, aké potrebujeme. A keďže sa má znova vrátiť zimné obdobie (hoci len na chvíľu), spravila...
Šošovicový šalát s rukolou a chorizom
08.03.2013 12:28
Je dobré mať raz zy týždeň aj strukoviny. Nakoľko sa mi nechcelo na večeru robiť žiadnu zaplácačku á la šošovicová polievka alebo prívarok a pod., ale mala som doma rukolu a tortilly, rozhodla som sa urobiť teplý šalát.
Potrebujeme:
400g vopred uvarenej šošovice (komu sa nechce deň vopred...
Celozrnný domáci chlebík s orechami
06.03.2013 12:34
Mám rada všetko domáce. Okrem toho, že človek vie, čo je, je varenie a hlavne pečenie pre mňa akousi formou psychohygieny :) Tak sme sa doma podujala aj na pečenie vlastného chlebíka.
Potrebujeme:
400 g celozrnnej múky
100 g polohrubej múky
sušené droždie
320 ml vlažnej vody
trocha olivového...
Kapary
27.02.2013 16:07
Kapary sú malé neroztvorené puky kvetov kra kapary tŕnitej, ktorý rastie v Stredomorí. Nakoľko sú oberané ručne, bývajú celkom drahé, ale sú univerzálnou kuchynskou ingredienciou, a dobrým spôsobom ako pridať výraznú slano-kyslú chuť do mnohých slaných pokrmov. Najlepšie kapary pochádzajú z...
Ančovičky
27.02.2013 15:36
Do strieborna sfarbené, malé štíhle slané rybky vidieť predovšetkým v oblasti Čierneho mora, Pacifiku a Atlantiku, rovnako ako v oblasti Stredomoria, odkiaľ sú vraj najlepšie. Zvyčajne sú okolo 8-10cm dlhé a po ich chytení im ich lahodná chuť nevydrží dlho, preto sú zriedka vyvážané čerstvé....
Brokolicová polievka
26.02.2013 12:52
Rýchla polievočka plná vitamínov, výborná v zime na zahriatie, ako aj v lete na osvieženie :)
Potrebujeme:
1 veľkú cibuľu
1 brokolicu
2 strúčiky cesnaku
bylinky podľa chuti
olivový olej
Postup:
1. cibuľu ošúpeme, nakrájame a osmahneme na troške oleja do sklovita.
2. Zatiaľ si...
Pečený pstruh ... na bylinkách, citróne & masle
18.02.2013 20:44
Minulý týždeň som chytila strašnú slinu na pstruha (nakoľko nemenovaný reťazecTesco :) ma namotal sa ich akciových čerstvých pstruhov...) tak sme cez víkend mali rybacinku :)
Potrebujeme:
2 stredne veľké pstruhy (cca 500g)
masla podľa chuti
2-3 koliečka citróna (citrón umyjeme)
šalviu, rozmarín,...
Jablkovo-slivkový pie
13.02.2013 12:27
Stále máme doma veľa jabĺčok zo susedovie úrody, tak mi nezostáva nič iné, len vymýšľať čo s nimi, no hrôza :) Včera som si zmyslela, že si doma spravíme jablkový páj, ale aby sme nemali dokola stále to isté, tak som doň pridala pár sušených sliviek, a trocha pomletých orechov, aby som nemala všade...
Cícerová nátierka a.k.a. Hummus
11.02.2013 12:39
Nepoznám zdravšiu nátierku. Vážne. Kam sa hrabú všetky ostatné, plné masla. Tu je cícer, najkvalitnejšia strukovina, bohatá na vápnik, železo a vitamín B15. A miesto klasického masla sa do hummus-u používa olivový olej, ktorý má tiež mnohé plusy. Plus keď si ho dochutíte citrónom, cesnakom, a...
Záznamy: 1 - 10 zo 71