Kapary

27.02.2013 16:07

Kapary sú malé neroztvorené puky kvetov kra kapary tŕnitej, ktorý rastie v Stredomorí. Nakoľko oberané ručne, bývajú celkom drahé, ale sú univerzálnou kuchynskou ingredienciou, a dobrým spôsobom ako pridať výraznú slano-kyslú chuť do mnohých slaných pokrmov. Najlepšie kapary pochádzajú z francúzskeho Provence a sú nazývané "nonpareilles" (neporovnateľné).

Dostupnosť

Kapary možno dostať kúpiť v skle vo väčšine supermarketov a obchodov.

Ako vybrať najlepšie

Naozaj malé kapary, veľké ako čierne korenie (guľôčky), možno nájsť, ale tie sú ozaj drahé. O čosi väčšie kapary sú bežnejšie. Konzervujú sa na mnoho spôsobov - buď v soli, vo vínnom octe, v slanom náleve, alebo v olivovom oleji. V slanom náleve majú zvyčajne najostrejšiu chuť a sú o niečo menej univerzálne ako ostatné typy.

Príprava

Dôkladne opláchnite a osušte kuchynskou utierkou.

Uskladnenie

Na chladnom, tmavom mieste. Akonáhle ich raz otvoríme, uchovávame ich v chladničke a uistíme sa, že sú stále pod povrchom čohokoľvek v čom sú naložené, inak začnú rozváňať po celej chladničke (a okolí).

Využitie

Môžete ich skombinovať s vínnym octom, horčicou, medom, citrónovou šťavou a zmiešať s rozdrveným celerom a vznikne skvelá remuláda (omáčka); Zmiešajte ich s roztopeným maslom, citrónovou šťavou a okoreňte - máte vynikajúcu omáčku na grilovaného lososa; pridajte na pizzu; skombinujte s majonézou, olivovým olejom, ančovičkami, tuniakom and citrónovou šťavou a máte podmaz k cestovinám.

Nemôžete ich nájsť?

Skúste ančovičky - verascuisine.webnode.sk/news/ancovicky/

www.facebook.sk