Jablkovo-slivkový pie

13.02.2013 12:27

Stále máme doma veľa jabĺčok zo susedovie úrody, tak mi nezostáva nič iné, len vymýšľať čo s nimi, no hrôza :) Včera som si zmyslela, že si doma spravíme jablkový páj, ale aby sme nemali dokola stále to isté, tak som doň pridala pár sušených sliviek, a trocha pomletých orechov, aby som nemala všade šťavu z jabĺčok :)

Na krehké cesto potrebujeme:

250g polohrubej múky

125g čerstvého masla

štipku soli

1 celé vajce

1 žĺtok

2 PL mlieka

100g cukru - ja používam najradšej hnedý

Na plnku potrebujeme:

8 stredne veľkých jabĺčok

8 sušených sliviek - nakrájaných na pásiky

2 lyžice pomletých orechov

2 lyžice hnedého cukru

Postup:

Najprv si pripravíme cesto:

1. Múku preosejeme a zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme nasekané maslo a rukou zľahka miesime, až kým sa Vám nezačnú tvoriť žmolky cesta.  Pridáme vajce, žĺtok a mlieko a znova zľahka vymiesime na kompaktné cesto. Ak sa Vám zdá cesto tuhé, pridajte trocha mlieka, ak riedke, tak trochu múky. Vytvarujeme bochník, zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 20 min. odpočívať v chlade.

2. Po 20-30 minútach cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme si ho v pomere 3:1, rozvaľkáme väčšiu časť a vyložíme ním tortovú formu tak, aby sme mali aj okraje. Dno poprepichujeme a rúru si predhrejeme na 200°C a cesto necháme predpekať 15 minút.

3. Medzitým si očistíme jabĺčka a nakrájame si ich na plátky. Slivky si nakrájame na pásiky. Na panvici si speníme trocha masla, a osmahneme na ňom jabĺčka so slivkami. Menšiu časť cesta si vyvaľkáme a pripravíme si z nej buď pásiky, alebo inú ozdobu na vrch koláča.

4. Predpečené cesto vyberieme z rúry, naplníme ho jablkovou zmesou, posypeme mletými orechami a hnedým cukrom a vrch ozdobíme zbytkom cesta.

5. Pečieme pri teplote 180°C cca. 35-40 minút.


 

 

 
www.facebook.sk