Pumpkin cheesecake
Pôvodne som chcela urobiť nejaký dobrý tradičný Pumpkin pie, ale nakoľko som na stránkach našla pies iba z tekvicového pyré z plechovky, naštvala som sa a prišla som so svojím receptom na cheesecake. Musím sa pochváliť, veľmi sa nám doma kombinácia chutí páčila, je vynikajúci :)
A tu je sľúbený recept:
6 balíčkov obľúbených BeBe keksíkov
50g masla
1 stredne veľká maslová tekvica
trocha olivového oleja
hnedý cukor
javorový sirup / med
250g kyslá smotana
500g mascarpone
2 vajíčka
zmes korenia - nastrúhaný muškátový oriešok, garam masala, rozdrvené klinčeky, perníkové korenie, škorica - dokopy tak za čajovú lyžičku
1 šľahačka na šľahanie
- Sušienky rozdrvíme či už v mixéri, alebo ručne-stručne kladivkom (sušienky by mali byť v dvojitom sáčiku, aby neboli pocelej kuchyni)
- Roztopíme si maslo, ktoré pridáme k sušienkam a dobre premiešame.
- Sušienky s maslom vysypeme do ľubovoľne veľkej tortovej formy, ak je veľká, sušienky iba ucapkáme vidličkou na spodku formy, ak je malá, môžeme s ňou spraviť aj okraje.
- Formu dáme počas prípravy tekvicového pyré do chladničky.
- Pripravíme si Pumpkin puree - verascuisine.webnode.sk/news/pumpkin-puree/ Potom primiešame podľa chuti korenie a javorový sirup, smotanu, vajíčka a mascarpone.
- Zmes vylejeme do tortovej formy, na vrchu uhladíme a dáme do vyhriatej rúry (180°C) piecť na 50 minút. Nezabúdame na spodok rúry dať pekáčik do polovice naplnený vodou, zaručí nám, aby sa nám cheesecake nevysušil a nepopraskal.
- Po 50 minútach trúbu vypneme, pootvoríme dvierka a necháme cheesecake tak odpočívať. Aspoň tak pol hodinku až hodinku. Hlavne sa nezľaknime trasľavej konzistencie, to je dobre.
- Potom ho vyberieme, a keďže nechceme aby sa nám pokazila chladnička, necháme ho vychladiť vonku a až potom ho dáme do chladu :) Chladíme najlepšie cez noc, no aspoň 4 hodiny.
- A nakoniec si vyšľaháme sľahačku, nebudeme predsa jesť tie éčka z obchodu :)