Veľkonočná plnka

27.03.2012 11:51

Keď už sa blíži tá Veľká noc, rozhodla som sa doma upiecť plnku. Dobré na plnkách je, že ich môžete urobiť kedykoľvek cez rok, nielen na Veľkú noc, a skvelo sa hodia či už ako hlavné jedlo, alebo ako príloha. Plnku si môžete pripraviť čisto bylinkovú, zeleninovú, mäsovú, pečienkovú, alebo do nej dáte zo všetkého trochu, alebo "čo dom dal" :)

 

Na túto plnku na plech o rozmeroch 36x25cm som potrebovala:

400g údeného morčacieho mäsa, nakrájaného na menšie kocky, 120g peknej mäskovej slaniny, tiež nakrájanej, 4 mrkvy, 250g brokolice, 4 grahamové rohlíky, 4dcl mlieka, 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť), ľanové semiačka, granulovaný cesnak, zväzok pažitky, soľ, čierne korenie

Postup:

1. Rohlíky si natrháme na menšie kúsky a zalejeme mliekom. Necháme ich poriadne nasiaknuť a potom ich vidličkou roztlačíme.

2. Ošúpeme, nakrájame mrkvu, rozdelíme si ružičky brokolice na čo najmenšie kúsky a nekrájame ich, inak bude brokolica po celej kuchyni... Hlúbiky, ktoré nám zostali, si nakrájame. Všetko dáme spolu variť na 10-15 minút do vriacej vody, kým nie je zeleninka mäkká a potom scedíme a necháme trocha vychladnúť. 

3. Ku roztlačeným rohlíkom pridáme mäso, slaninu, zeleninu a nakrájanú pažitku. Osolíme, okoreníme a posypeme cesnakom. Potom pridáme žĺtky a premiešame.

4. V druhej mise si vyšľaháme bielky do tuhej peny, ktorú potom opatrne primiešame do plnky.

5. Na záver posypeme ľanovými semiačkami podľa chuti a dáme piecť do predhriatej rúry na 50 minút pri teplote 180°C.

 

Ako som hovorila, je to výborný side dish alebo aj hlavné jedlo, ktoré chutí teplé, no aj studené, a hodí sa aj na krabičkový obed do práce. Dobrú chuť :)

 

www.facebook.sk