Stévia - sladká tráva

23.02.2012 21:48

Stévia je zaujímavá rastlinka, o ktorej som sa dozvedela len prednedávnom od jednej úžasnej osôbky. Podľa mňa je to niečo ako malý zázrak - je sladká, nemá žiadne kalórie, naviac má aj liečivé účinky. Ľahko si ju dokonca vypestujete aj sami, len tak na parapete, pričom ideálny je východný. Z jednej rastlinky môžete získať až 0,5kg sušených lístkov, no a na osladenie kávy alebo čaju Vám kludne stačí aj jeden.

Využitie stévie je vskutku široké, lístky sa používajú čerstvé, zamrazené, alebo sušené (lístky sú dokonca sladšie, ako keď sú čerstvé), no už som sa stretla aj s formou piluliek, ale aj s variantou do koláčov - prášok zo stévie. Samozrejme aj s tým si môžete sladiť kávu, len pozor! Stévia je až 300 krát sladšia ako cukor, tak naozaj stačí len máličko. Nemusíte sa ale obávať, že by sa Vám rapídne zvýšil cukor v krvi. Naopak, stévia napomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru, preto je vhodná aj pre diabetikov. Dokonca chráni pred vysokým krvným tlakom, povzbudzuje trávenie, pomáha pri liečbe akné, ekzémov, znižuje chuť na alkohol a tabak :) Má antibakteriálne a protivírové účinky, urýchluje hojenie rán, reguluje tvorenie bakterií v ústnej dutine a obmedzuje tvorbu zubného kazu. No čo už môže byť lepšie, ako požuvať sladký lístok a ešte pre seba robiť toľko užitočných vecí :) 

Skúste si lístok stévie dať do kávy, čaju, či dokonca v lete zarobiť osviežujúcu limonádu. Stačí Vám na to voda, ľad, citrónová šťava, pár koliečok citŕona, mäta, medovka, alebo šalvia, a zopák lístkov tejto kúzelnej rastlinky. Určite neoľutujete :)

 

www.facebook.sk