Špaldové krúpy s mrkvou, červenou cibuľou a syrom feta
Vynikajúce a peňaženke vstriecne jedlo plné vitamínov, dokonca manžel mäsožravec si pochvaľoval :) A ešte ako bonus je to minútka - do 20 minút máte hotové :)
Potrebujeme:
hrnček špaldových krúp (alebo iných)
2 hrnčeky vody
3 mrkvy
2 menšie červené cibule
granulovaný cesnak
olivový olej
syr feta - polovica balenia
Na zálievku:
2 lyžice olivového oleja
šťava z polovice citróna
1 lyžička medu
čerstvé chilly - podľa chuti (ja som dala asi 2 cm konček)
1 strúčik cesnaku (ja som použila domáci nakladaný v bylinkách a oliv. oleji)
čerstvá alebo sušená petrželka
Postup:
1. Pripravíme si zálievku - zmiešame olej, šťavu z citóna, med, cesnak a chilly a necháme odstáť kým neurobíme krúpy.
2. Krúpy si uvaríme do mäkka, jeden hrnček špandových krúp sa mi uvaril za 10-12 minút. Krúpy zlejeme a premiešame so zálievkou.
3. Medzitým si ošúpeme a nakrájame cibuľu, ošúpeme mrkvu a strúhadlom na čistenie ju rovno nastrúhame na asi 2 cm plátky. Mrkvu a cibuľu si dáme na panvicu, zakvapneme olivovým olejom a opekáme na "al dente" - max. 4 minúty. Ochutíme granulovaný cesnakom a pridáme ku krúpam.
4. Syr feta nakrájame alebo rozdrobíme na drobné kúsky a podávame. Bude chutiť :)