Slaný koláč s pórkom, chilly, citrónom, vlašskými orechami a syrom Feta
Netradičná kombinácia, ktorá o to viac chutí. Ostrá chuť chilly, sviežosť citróna a k tomu syr - mňam :)
Potrebujeme:
1 lístkové cesto
1 pór
šťava a kôra z 1 citróna
3 cm kúsok chilly (z tých veľkých)
syr Feta - množstvo podľa podľa chuti
vlašské orechy - taktiež podľa chuti
olivový olej
soľ
čierne korenie
Postup:
1. Predhrejeme si rúru - na 200°C.
2. Očistíme si pór, nakrájame chilly, umyjeme citrón a nastrúhame si z neho kôru.
3. Na veľkej panvici rozohrejeme olej a osmahneme na ňom na miernom plameni pórik s chilly tak, aby pórik nezačal zlatnúť. Pridáme citrónovú kôru, premiešame a zvýšime plameň a pridáme citrónovú šťavu. Varíme asi tak 30 sekúnd, kým sa sťava neodparí. Stiahneme z ohňa a osolíme, okoreníme.
4. Cesto dáme na plech, poprepichujeme vidličkou a rozotrieme na ňom pórikovú náplň, posypeme orechami, syrom a dáme do predhriatej rúry na 15 až 20 minút. Keď je cesto prepečené, a na okrajoch zlatisté, vyberte z rúry.
Doma nám veľmi chutil s bielym suchým vínom :)
TIP: Namiesto lístkového cesta sa dá použiť aj cesto na quiche, alebo pizza cesto. Takisto miesto syra Feta sa dá použiť kozí syr alebo bryndza.