Pečené rizoto so šampiónmi, mrkvou a mladou cibuľkou
Vždy som strašne lenivá na varenie ryže v hrnci. Pozerať, či je tam dosť vody, či sa nepripaľuje, občas premiešať... Viem, že to nič nie je, ale z tejto lenivosti som si povedala, že vyskúšam, či sa nedá ryža uvariť - "upiecť" aj v rúre. Môj pokus nakoniec neskončil fiaskom, ale práve naopak - odteraz ryžu už len pečiem :)
Potrebujeme:
1 hrnček ryže (ja som použila guľatú)
2 hnčeky vody
trocha oliv. oleja
kurkumu
sušený cesnak
sušenú petželku
bylinkovú soľ
300g šampiónov
2 mrkvy
2 mladé cibuľky
šťavu z polovice citróna
Postup:
1. Predhrejeme si rúru na 180°C.
2. Do pekáčika si dáme hrnček ryže a zalejeme to dva hrnčekmi vody. Pridáme trochu oleja a koreniny aké máme radi - ja som dala aj kurkumu - aby bola ryža pekne žltučká, a taktiež kurkuma je veľmi zdravá. Zakryjeme alobalom a dáme na takých 30 minút do rúry - kým sa voda nevstrebe do ryže.
3. Zatiaľ si ošúpeme šampióny, nakrájame na menšie plátky, pridáme na plátky postrúhanú mrkvu (postrúhanú škrabadlom) a na koliečka nakrájanú cibuľku. Pridáme trocha oleja a osmahneme tak 5 minút pred tým, ako sa nám dopečie ryža. Nakoniec pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame.
4. Vytiahneme ryžu z rúry, pridáme šampiónovú zmes a premiešame.