Orechový koláč s karamelom podľa pôvodného švajčiarskeho receptu

22.01.2013 10:34

Chrumkavé oriešky zmiešané s karamelovou šlahačkou... mňam

Potrebujeme:

300g hladkej múky

375g hnedého cukru

175g zmäknutého masla

1 vajce

200ml šlahačky

300g vlašských orechov

3 lyžice medu

trocha brusníc (v pôvodnom recepte sa síce nenachádzajú, ale hodia sa)

perníkové korenie, alebo garam masala, alebo mixed spice od Marks&Spencer (tiež nie je v pôvodnom recepte)

 

Postup:

1. Múku zmiešame s 125g cukru, pridáme nakrájané maslo a vytvoríme cesto. Z cesta si spravíme guľu, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme chladiť aspoň na pol hodinu.

2. Cesto si rozdelíme na tretiny, jednu vložíme naspäť do chladničky a dve si položíme na pomúčenú plochu. Vyvaľkáme si placku, ktorú vložíme do tortovej formy tak, aby sme mali vytvorené aj okraje. Dno poprepichujeme vidličkou a dáme naspäť do chladničky.

3. Oriešky nasekáme na drobnejšie kúsky. Na plnku si skaramelizujeme 250g cukru s 3 lyžicami vody. Pridáme šľahačku a necháme variť za stáleho miešania tak 15 minút.

4. Predhrejeme si trúbu (teplovzdušnú na 180°C, elektronickú na 200°C). Nadrobno nakrájané vlašské orechy si zmiešame s medom a pridáme ku karamelovej omáčke. Zmes preložíme do predpripravenej, cestom vystlanej formy na pečenie.

5. Rozvaľkáme si posledný plát cesta a preložíme ho ponad plnku. Okraje dobre spojíme a dáme piecť na 40 minút.

 

 

www.facebook.sk