Orechový koláč s karamelom podľa pôvodného švajčiarskeho receptu
Chrumkavé oriešky zmiešané s karamelovou šlahačkou... mňam
Potrebujeme:
300g hladkej múky
375g hnedého cukru
175g zmäknutého masla
1 vajce
200ml šlahačky
300g vlašských orechov
3 lyžice medu
trocha brusníc (v pôvodnom recepte sa síce nenachádzajú, ale hodia sa)
perníkové korenie, alebo garam masala, alebo mixed spice od Marks&Spencer (tiež nie je v pôvodnom recepte)
Postup:
1. Múku zmiešame s 125g cukru, pridáme nakrájané maslo a vytvoríme cesto. Z cesta si spravíme guľu, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme chladiť aspoň na pol hodinu.
2. Cesto si rozdelíme na tretiny, jednu vložíme naspäť do chladničky a dve si položíme na pomúčenú plochu. Vyvaľkáme si placku, ktorú vložíme do tortovej formy tak, aby sme mali vytvorené aj okraje. Dno poprepichujeme vidličkou a dáme naspäť do chladničky.
3. Oriešky nasekáme na drobnejšie kúsky. Na plnku si skaramelizujeme 250g cukru s 3 lyžicami vody. Pridáme šľahačku a necháme variť za stáleho miešania tak 15 minút.
4. Predhrejeme si trúbu (teplovzdušnú na 180°C, elektronickú na 200°C). Nadrobno nakrájané vlašské orechy si zmiešame s medom a pridáme ku karamelovej omáčke. Zmes preložíme do predpripravenej, cestom vystlanej formy na pečenie.
5. Rozvaľkáme si posledný plát cesta a preložíme ho ponad plnku. Okraje dobre spojíme a dáme piecť na 40 minút.