Opitý jablkový koláč

28.01.2013 12:16

Nakoľko ešte stále máme poriadnu zásobu domácich jabĺčok, rozhodla som sa cez víkend urobiť jablkový koláč. Taký zimný, s korením a kvapkou alkoholu :)

Na cesto potrebujeme:

500g hladkej múky, 250g masla, 100g hnedého cukru, 2 vajcia

Na plnku potrebujeme:

100g sušených hrozienok, 100g sušených brusníc

100ml alkoholu (od jablčkovice a podobných destilátov až po - čo som dala ja - Bailoni Marillenikör)

1,5kg očistených jabĺk, trocha masla

perníkové korenie, zmes škorice, klinčekov, sušená pomarančová kôra, kardamón, garam masala...

Na potretie:

1 vajce, trocha mlieka

Postup:

1. Začneme cestom, čiže zmiešame si múku a maslo, potom pridáme vajcia a cukor. Všetko dobre premiešame, vytvarujeme do guličky, zabalíme do fólie a dáme chladiť do chladničky.

2. Teraz si priprávíme alkoholičnú časť plnky :) Do hrnca si naložíme hrozienka a brusnice, zalejeme alkoholom a iba necháme prejsť varom. Necháme voľne chladiť.

3. Teraz sa vrhneme na jabĺčka. Očistíme, nakrájame na kocky a osmahneme si ich na troche masla. Prisypeme všetky voňavé koreniny ktoré sme doma našli a povaríme ešte takých 5 minút. Odstavíme, premiešame s hrozienkami a brusnicami a necháme odpočívať. Prebytočnú šťavu odložíme.

4. Z chladničky si vyberieme cesto. Odkrojíme také dve tretiny a tie rozvaľkáme. Vyložíme ním koláčovú alebo tortovú formu, poprepichujeme vidličkou a vložíme na pár minút do chladničky. Zatiaľ si začneme predhrievať rúru (na 180°C). Vyberieme vyloženú koláčovú alebo tortovú formu z chladničky, dáme do rúry a predpekáme takých 10-12 minút.

5.Ku koncu predpekania si rozváľame poslednú tretinu cesta a rozšľaháme vajce s trochou mlieka a zbytkom šťavy z jabĺk. Keď je korpus pripravený, naplníme ho jablčnou zmesou, prikryjeme posledným plátom cesta, poprepichujeme vidličkou aby para mohla unikať a potrieme zmesou vajca, mlieka a ovocnej šťavy.

6. Koláč vložíme do rúry a pečieme do zlatista, tak 30 minút.

 

www.facebook.sk