Krehké cesto krok za krokom

07.03.2012 10:55

Príprava 15 minút, chladenie 1 hodina.

Potrebujeme: 250g hladkej múky, 120g masla, 100g práškového cukru, 1 sáčik vanilkového cukru, 1 vajce, nastrúhaná kúra z 1/2 citróna

1. Hladkú múky vysypeme na pracovnú dosku a urobíme jamku.  

2. Do jamky nalejeme vajce, pridáme práškový a vanilkový cukor a citrónovú kôru.

3. Pridáme vychladené maslo nakrájané na kúsky.

4. Všetky prísady spracovávame nožom, kým cesto nezačne tvoriť drobné žmolky.

5. Vzniknuté žmolky spracujeme rukami na hladké cesto.

6. Cesto vytvarujeme do valčeka, zabalíme ho do fólie a necháme v chlade odležať.

 

  • Nezabudnite, cesto treba spracovať čo najrýchlejšie, aby inak bude lepkavé a mäkké. Vôbec nevadí, ak v ňom zostanú nespracované kúsky masla.
  • U plnených koláčov je dobré upiecť cesto najprv bez náplne, inak natiahne do seba vlhkosť z náplne a bude po upečení rozmočené.
  • Cesto vo forme niekoľko krát poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení nenadvihovalo, alebo prikryjeme papierom na pečenie, vysypeme naň fazule a dáme piecť. (Fazule, alebo inú strukovinu potom odstránime).

 

www.facebook.sk