Karamelový cheesecake

07.08.2012 16:50

Tak zas mi zostalo v chladničke mascarpone... už si naozaj musím zistiť aj nejaké iné využitie mascarpone ako na cheesecake alebo tiramisu, no zatiaľ, aspoň jeden ďalší recept, a  to na karamelový cheesecake.

 

Potrebujeme:

150g maslových sušienok

150g mletých orieškov

50g roztopeného masla

500g mascarpone

250g kyslej smotany

8 lyžíc hnedého cukru

Trocha smotany na varenie

2 vajcia

 

 

Postup:

Roztlčieme si sušienky, zmiešame s orieškami a zalejeme roztopeným maslom. Poriadne premiešame a vysypeme do tortovej formy, ja som robila cheesecake do formy s priemerom 18cm (vyšlo aj na okraje).

Do panvice nasypeme cukor, necháme skaramelizovať, stíšime oheň a pridáme smotanu. Karamel necháme voľne rozpustiť, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Mascarpone, kyslú smotanu, vajíčka a vychladnutý karamel spolu zmiešame a vylejeme do formy.

Formu vložíme do rozohriatej rúry a (túto menšiu formu) pečieme 45 minút pri teplote 180°C. Nezabudneme na spodok rúry umiestniť pekáč naplnený vodou.

Po upečení vypneme rúru, otvoríme dvierka a necháme koláč hodinku odpočívať.

Nakoniec ho vyberieme von a necháme ho  vychladnúť, potom ho presunieme do chladničky.

Dobre vychladený konzumujeme :)

www.facebook.sk