Karamelový cheesecake
Tak zas mi zostalo v chladničke mascarpone... už si naozaj musím zistiť aj nejaké iné využitie mascarpone ako na cheesecake alebo tiramisu, no zatiaľ, aspoň jeden ďalší recept, a to na karamelový cheesecake.
Potrebujeme:
150g maslových sušienok
150g mletých orieškov
50g roztopeného masla
500g mascarpone
250g kyslej smotany
8 lyžíc hnedého cukru
Trocha smotany na varenie
2 vajcia
Postup:
Roztlčieme si sušienky, zmiešame s orieškami a zalejeme roztopeným maslom. Poriadne premiešame a vysypeme do tortovej formy, ja som robila cheesecake do formy s priemerom 18cm (vyšlo aj na okraje).
Do panvice nasypeme cukor, necháme skaramelizovať, stíšime oheň a pridáme smotanu. Karamel necháme voľne rozpustiť, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Mascarpone, kyslú smotanu, vajíčka a vychladnutý karamel spolu zmiešame a vylejeme do formy.
Formu vložíme do rozohriatej rúry a (túto menšiu formu) pečieme 45 minút pri teplote 180°C. Nezabudneme na spodok rúry umiestniť pekáč naplnený vodou.
Po upečení vypneme rúru, otvoríme dvierka a necháme koláč hodinku odpočívať.
Nakoniec ho vyberieme von a necháme ho vychladnúť, potom ho presunieme do chladničky.
Dobre vychladený konzumujeme :)