Čokoládovo-tvarohový koláč
Vynikajúci svieži koláč, ku ktorému sa hodí akékoľvek opečené ovocie, ja som tentoraz vsadila na figy. Výsledok? Luxusný :)
Potrebujeme:
Na cesto:
250g polohrubej múky
1 lyžica kakaa
50g kokosu
125g masla
60g práškového cukru
1 vajce
4 lyžice vody
múku na posypanie dosky
Na plnku:
1kg jemného tvarohu
8 balíčkov vanilkového cukru
4 vajcia
50ml smotany na šľahanie
Na polevu:
200g horkej čokolády
150ml šľahačkovej smotany
Postup:
1. Pripravíme si cesto: Múku zmiešame v mise s kakaom, pokrájaným maslom, cukrom, vajcom, kokosom a 4 lyžicami studenej vody. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vytvarujeme do bochníka a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
2. Pripravíme plnku: Tvaroh, cukor, vajcia a smotanu vymiešame dohladka.
3. Studené cesto rozvaľkáme do okrúhleho tvaru. Vložíme do tortovej formy tak, aby siahalo až po horný okraj. Potom na cesto vylejeme tvarohovú plnku.
4. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200°C pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 160°C a ďalej pečieme ešte asi hodinu.
5. Pripravíme si polevu: Do menšieho hrnca nalámeme čokoládu a prilejeme smotanu. Na miernom ohni vymiešame na hladkú polevu. Necháme mierne vychladnúť s nalejeme na upečený, vychladnutý koláč.