Cibuľový koláč
Recept na klasický francúzsky koláč - keď ochutnáte, neoľutujete :) Pôvodný recept ráta s bielou cibuľou, no ja mám rada farbičky a tak som tam dala červenú. Samozrejme, každý si môže zvoliť suroviny aké chce :) A kľudne pridať aj kúsok slaninky na ochutenie :)
Potrebujeme:
1 lístkové cesto
500g nadrobno nakrájanej cibule
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice sušeného tymiánu
3 našľahané vajcia
200ml mlieka
100g nastrúhaného ementálu
soľ a čierne korenie
Postup:
1. Trúbu si predhrejeme na 180°C, cesto si rozvaľkáme a vyložíme ním okrúhlu formu na pečenie tak, aby sme si vytvorili aj okraje. Spodok aj okraje poprepichujeme vidličkou (aby sa nám cesto počas pečenia nevydúvalo) a dáme ho na 15 minút predpekať do trúby.
2. Rozpálime olej a opekáme cibulku, až kým nezačne byť vláčna. Vtedy stíšime oheň na polovicu, primiešame tymián, soľ a korenie a necháme ešte 5-7 minút opekať.
3. V miske zmiešame vajíška, mlieko a syr, podľa chuti pridáme ešte trocha čierneho korenia. Cibuľovú zmes dáme na predpečený korpus, zalejeme ju vajcovou zmesou a pečieme asi ešte 35 minút.