Chefparade - Talianska kuchyňa II.

17.08.2012 10:54

Včera som zužitkovala moju výhru – voľný kurz v Chefparade podľa výberu. Nakoľko výber padol na Taliansku kuchyňu so skvelou Heňou Peškovičovou, nielen že som sa skvelo zabavila, ale aj naučila zopár fintičiek (a pribrala pol kila :D)

Po krátkom zoznámení sa so spolubojovníčkami za domácu stravu nám Heňa v krátkosti povedala čo a ako – čo budeme robiť, kde čo nájdeme, a hlavne, nech všetko ovoniavame a ochutnávame. Aj to čo nepatrí do našej panvice či taniera :)

Kurz začal tak ako mal, o šiestej a kuchtili, jedli a pili sme do pol desiatej, čo bolo oproti minulému kurzu veľké plus a mínus – 2v1. Plus v tom, že som bola už o desiatej doma, no mínus – varenie do jedenástej malo tiež svoje čaro :)

Ale poďme k Talianskemu menu – mali sme krásnu letnú minestrone, rissoto na tri spôsoby, kuracie steaky na smotanovej omáčke s parmezánovým pyré a úžasnú, ľahkú tortičku z ricotty a jahodovým chutney. Mňam mňam...

Povedzme si teraz postupne o jednotlivých jedlách.

Ako prvú sme začali chystať jednoduchú tortičku z ricotty, nakoľko tá sa pečie. Iba sme si zmiešali ricottu, múku, cukor, vajíčko, prášok do pečiva a dali sme piecť na 180°C do zlatista. Ja by som ešte asi do cestíčka pridala citrónovú alebo pomarančovú kôru, prípadne aj šťavu,  ale to už je moja deformácia, nakoľko to pchám asi všade ... :)

Základom každej zeleninovej polievky je cibuľka. Samozrejme, ani sem nesmela chýbať. Spenili sme si cibuľku, pridali mrkvičku, stonkový zeler, okorenili, podliali vodou (so šafránom!) a varili. Neskôr sme pridali ďalšiu zeleninku, dokorenili a bolo. Jednoduché a skvelé. Najlepšie na minestre je, že si ju môžete spraviť z ľubovoľnej zeleninky.

 

Základné rissoto je super jednoduchá vec. Opečieme cibuľku, pridáme ryžu, podleje vínom a potom vývarom. A podlievame, a miešame a podlievame... My sme si spravili tri varianty – hríbové, rajčinovo-slaninkové a hráškové s limetkovou šťavou. Do toho sa hodí ešte mäta. Mňam.

Počas varenia polievočky sme si uvarili zemiaky, scedili a dali bokom odpočívať. Teraz nadišiel ich čas. Troška sme si ich ohriali, pridali maslo, mlieko (nakoľko mali otvorené mlieko a nie smotanu, ale ja som jednoznačne za smotanku), trocha okorenili a pridali parmezán.

 

Side dish hotový, ideme na kuriatko. Henka nám ukázala, ako sa správne naporcujú steaky tak, aby sa prepiekli rovnomerne. Celkom užitočná informácia. Alebo vedeli ste, čo je to detský rezeň?

Potom sme si kuriatko zakápli olejom, a sprudka opiekli z oboch strán po dve minutky na panvici. Mäsko sme nechali oddychovať, na panvicu dali šalotku, zľahka ju opiekli, pridali vínko, smotanu a redukovali. Keď bola smotanová omáčka zredukovaná, dali sme do nej mäsko a nechali ho dorobiť. Na záver už len zopár byliniek.

Tortička je upečená, už len jahodové chutney. Očistené a nakrájané jahôdky sme dali na rozpálenú panvicu, trocha sme ich zohriali, posypali hnedým cukrom a zaliali amaretom. A už len nechali trocha zdžemovatieť. Hotovo.

A nakoniec? Rozhodne odporúčam raz za čas si zájsť do Chefparade a nechať sa rozmaznávať novými chuťami.

www.facebook.sk