Cheesecake

22.02.2012 20:05

Rozhodla som sa na dnes ešte pridať jeden z mojich obľúbených receptov na sladké, a to na cheesecake, ktorý má skutočne veľa variácií, no na dnes bude stačiť základný recept.

Korpus: 

  • zvyčajne používam 6-8 balíčkov ľubovoľných BeBe keksíkov

(podľa toho či chcete mať aj okraje) - vždy ich drvím tĺčikom na mäso v dvoch sáčikoch, pre prípad, že by sa jeden roztrhol 

  • trocha masla na roztopenie

Plnka:

skúšala som viacero plniek, no najlepšia (a najľahšia) je z:

  • 3 nízkotučných jemných tvarohov (750g)
  • 1 kyslej smotany (používam Rajo)
  • 4 vajíčok
  • 5 balíčkov vanilkového cukru
  • šťavy a kôry z jedného citróna (umytého)

Postup:

  1. Rozdrvené keksíky zmiešame s roztopeným maslom, nasypeme do formy, ucapkáme lyžičkou, vytvoríme okraje a dáme na 15-30 minút do chladničky.
  2. Zatiaľ si zmiešame všetky potrebné suroviny na plnku a následne ňou naplníme formu. 
  3. Vložíme do rúry predhriatej na 200°C a dáme piecť na 55 minút. Na spodok rúry nesmieme zabudnúť dať misku naplnenú vodou (koláč nepopuká a bude vláčny).
  4. Po upečení pootvoríme dvierka na rúre, no nevyberáme, necháme koláčik v rúre ešte hodinku na "dorobenie".
  5. Po hodinke v rúre pri pootvorených dvierkach koláč vyberieme a necháme ho vonku ešte ďalšiu hodinu, aby vychladol. Nebojte sa konzistencie koláča, je úplne normálne (až žiaduce), ak sa koláč po zatrasení trasie ako puding. V chladničke ho to prejde :)
  6. Po kompletnom vychladení dáme cheesecake do chladničky aspoň na 4 hodiny, no najlepšie cez noc. Potom ho už môžeme ľubovoľne ozdobiť, či už čerstvým ovocím, omáčkou z ovocia, alebo roztopenou čokoládou, či hoblinami.

Verím že zdĺhavé chladenie Vás neodradí, lebo inak je to veľmi jednoduchý, a rozhodne fantastický dezert, u nás veľmi obľúbený :)

Dobrú chuť :)

www.facebook.sk