Blackberry pie aneb Černicový koláč
Rozhodla som sa zužitkovať časť tohtoročnej úrody černíc a nemohla som urobiť lepšie :) Skvelý, ľahký, komplet ovocný koláč – blackberry pie sa zjedol v priebehu 24 hodín. A to sme iba dvaja!
Potrebujeme:
1 lístkové cesto
750g černíc
2 lyžice hnedého cukru
Trocha citrónovej kôry
Šľahačka:
Šľahačka na šľahanie
Trošička stévie
Slzu mandľového extraktu
Postup:
Cesto si rozdelíme v pomere 3:1 (oddelíme ¼ a dáme ju do chladničky), ¾ si rozvaľkáme na čo najtenšiu placku. Tú prenesieme do okrúhlej formy, popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 15 minút pri 180°C.
Medzitým si opláchneme a osušíme černice – ja som použila mrazené – tiež som ich osušila.
Predpečené cesto vyberieme, necháme trocha vychladnúť a poukladáme (alebo vysypeme) naň černice. Posypeme nadrobno pokrájanou kôrou z umytého citróna a môžeme spraviť mriežku.
Koláč prikryjeme alobalom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 30 minút pri 180°C.
Po 30 minútach koláč odkryjeme a pečieme ďalších 30 minút.
Potom koláč vyberieme, necháme aspoň trocha vychladnúť a môžeme sa doň pustiť :)