Batáty - zoznámenie so sladkými zemiakmi

23.02.2012 09:35

Ako môže byť zemiak sladký? Je naozaj tak sladký, alebo sa hodí aj do slaných jedál? Čo s batátmi robiť? 

  • Žlté, oranžové aj fialové

Sladké zemiaky alebo batáty môžu mať rôzne farby - od krémovo žltej cez oranžovú až p fialovú. U nás sú zvyčajne dostať tie s oranžovou dužinou. Surové chutia ako škrobová mrkva. Keď budete piecť zemiaky pomaly, budú sladšie ako tie čo budete variť rýchlo.

  • Sú čerstvé?

Po zozbieraní sa zemiaky s tenkou šupkou nechávajú niekoľko dní vysušiť, aby nedošlo k poškodeniu. Šupka sa tým spevní a v chuti sa rozvinie prirodzená sladosť. Takéto zemiaky lepšie znášajú prepravu, ale nevyzerajú ako čerstvé. Ale nebojte sa, tak to má byť. Šupka by mala byť primerane kompaktná, no nemala by byť na pohľad poškodená, a nemali by byť na omak mäkké. Až si ich kúpite a budete doma šúpať, prekvapí Vás, ako krehké a čerstvé sú pod šupkou.

  • Zimomravé zemiaky

Batáty sú subtropická až tropická plodina, preto im nesvedčí skladovanie v chlade. Ideálna teplota na skladovanie je 13-16°C, preto ich skladujte radšej v komore ako v chladničke. 

  • Vhodné pre diabetikov

Batáty obsahujú beta-karotén, vitamíny z rady B, horčík a draslík. Varené vo vode majú nízky glykemický index, takže zasýtia na dlhú dobu a telo ich dokáže rýchlo spracovať. Hoci sú sladké, sú vhodné pre diabetikov. Pomáhajú totiž udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Zatiaľ čo klasické zemiaky obsahujú komplexné sacharidy,  ktoré sa rozkladajú až v črevách a môžu spôsobovať výkyvy hladiny cukru, batáty sú už "predtrávené". Ich vlastný enzým už časť škrobov totiž rozložil.

  • Ako ich pripraviť

Môžeme ich piecť, variť, dusiť aj smažiť. Hodia sa ku každej tepelnej úprave tak, ako klasické zemiaky. Pokiaľ ich budete piecť v celku, môžete ich nechať v šupke a olúpať až po upečení. Prepečený zemiak spoznáte buď obvyklým vidličkovým testom, alebo tak, že jednoducho popraská a potečie z neho sladká šťava. Batáty pečené v celku chutia dobre teplé aj studené - ideálne na krabičkový obed :)

Pyré z varených batátov je šťavňatejšie ako pyré zo zemiakov. Pri varení sledujte čas, pokrájané na kocky sa aj v pare uvaria za menej ako 10 minút. Varené batáty na rozdiel od zemiakov vydržia v mrazničke bez úhony.

www.facebook.sk