Ančovičky

27.02.2013 15:36

Do strieborna sfarbené, malé štíhle slané rybky vidieť predovšetkým v oblasti Čierneho mora, Pacifiku a Atlantiku, rovnako ako v oblasti Stredomoria, odkiaľ sú vraj najlepšie. Zvyčajne sú okolo 8-10cm dlhé a po ich chytení im ich lahodná chuť nevydrží dlho, preto zriedka vyvážané čerstvé. Namiesto toho naporcované na filety, poriadne osolené a balené v oleji, alebo iba v soli (hlavne tieto sú poriadne silné) a zakonzervované v plechovkách alebo v skle. Takto uchované naberú intenzívnu rybiu chuť.

Dostupnosť

Klasické ančovičky v konzerve alebo v skle dostať kúpiť vo väčšine supermarketov a obchodov.

Ako vybrať najlepšie

Hľadajte ančovičky balené v soli alebo oleji. Najlepší zo všetkých olejov je olivový.

Príprava

Ak ste kúpili ančovičky v soli, buď ich môžete trocha od soli otriasť a budete mať silnú soľnú rybacú príchuť, alebo dajte rybky do sitka a premyte ich. V tom prípade ich pred ďalším použitím dôkladne osušte. Ančovičky naložené v oleji môžeme používať priamo.

Uskladnenie

Ančovičky v plechovkách alebo v pohárikoch uchovávame na chladnom a tmavom mieste, najlepšie v kuchynských skrinkách. Keď už raz ančovičky otvoríme, kazia sa veľmi rýchlo, preto zvyšky uchovávame naložené v oleji alebo vo vzduchotesnom obale v chladničke a skonzumujeme do 2 dní.

Využitie

Ančovičky sa dajú pomerne široko využiť. Vyskúšajte ich v studenej kuchyni do šalátov ako Niçoise alebo Ceasar, či dokonca do tapenády (s čiernymi olivami), dajte ich zopár na pizzu alebo k cestovinám, alebo zmixujte jednu či dve s maslom a nechajte rozpustiť na práve upečenom mäsku.

Nemôžete ich nájsť?

Vyskúšajte kapary - verascuisine.webnode.sk/news/kapary/.

www.facebook.sk