Palacinky

12.06.2012 12:29

Vo Vrábľoch padol štvorročný slovenský rekord v jedení palaciniek - takto na mňa cez televíziu zaútočili moderátori televíznych novín pred troma dňami. Samozrejme, len čo som zhltla celý príspevok - a sliniek by bolo aj za vedro, dostala som na ne obrovskú chuť. No statočne som odolávala až do včera večera, keď už mi to nedalo a musela som ich zopár spraviť. O deviatej večer... Ku cti mi slúži, že som ich urobila iba tak zopár, a iba jednu jedinú sme s manželom zjedli na polovicu, ostatné sme si nechali na dnes na obed do práce :)

 

Hoci palacinkové cesto je jednoduché, a zvládnu ho aj tí najväčší začiatočníci, nedá mi, aby som sa nepodelila o tú malú radosť a po dlhom čase nenapísala :)

Na základné cesto - pre dvojčlennú domácnosť - 7 palaciniek potrebujeme:

250ml mlieka

100g hladkej múky

buď trocha prášku do pečiva, alebo troška minerálky (budú nadýchané)

1 vajce

trocha citrónovej kôry (iba troška aby sa Vám nepripiekli)

trocha oleja, asi dve lyžice - netreba potom dávať na panvicu a nebudú mastné

štipku soli

 

  • Pripravené cesto necháme 15 minút odpočívať, potom ho troška s naberačkou rozriedime - na spodu je cesto hustejšie.
  • Cesto by nemalo byť ani príliš riedke, ani husté, malo by sa pekne liať z naberačky.
  1. Panvicu si rozohrejeme, kto chce môže dať aj trocha oleja, ale pokiaľ ste ho dali do cesta, naozaj to nie je treba.
  2. Zoberieme si naberačku plnú cesta, vylejeme do stredu panvice. Panvicou hýbeme dokola stredne-rýchlo krúživými pohybmi, kludne si môžeme pomôcť s obracačkou a ňou rozotrieť cesto.
  3. Palacinku necháme opekať dve minútky, potom zoberieme obracačku, opatrne sa s ňou dostaneme do stredu palacinky a obrátime ju. Znova palacinku opekáme dve minútky, potom ju naberieme na obracačku, a dáme na tanier. Ďalšia výhoda pridania oleja do cesta je, že by sa Vám mala podariť už prvá palacinka, a nie až druhá, ako je zvykom.
  4. Postup opakujeme dovtedy, kým sa Vám neminie cesto :)
  • samozrejme do cesta môžete pridať aj kakao, rúzne esencie, alebo v prípade následnej úpravy na slano rôzne bylinky, alebo semiačka
  • palacinky sa dajú plniť plnkami od výmyslu sveta, my sme tento raz plnili čučoriedko-malinovým džemom a vanilkovým krémom
  • odporúčam vyskúšať palacinky plnené tepelne upraveným špenátom (na oleji osmahneme cesnak, pridáme špenátové listy, troška smotany na varenie, soľ, korenie a ricotu) a môžete, ale nemusíte si ich zapiecť

O, a kto si chce prečítať o novom rekorde, tu je link :)

https://www.teraz.sk/magazin/top-vo-vrabloch-padol-slovensky-reko/11447-clanok.html

www.facebook.sk