Palacinky
Vo Vrábľoch padol štvorročný slovenský rekord v jedení palaciniek - takto na mňa cez televíziu zaútočili moderátori televíznych novín pred troma dňami. Samozrejme, len čo som zhltla celý príspevok - a sliniek by bolo aj za vedro, dostala som na ne obrovskú chuť. No statočne som odolávala až do včera večera, keď už mi to nedalo a musela som ich zopár spraviť. O deviatej večer... Ku cti mi slúži, že som ich urobila iba tak zopár, a iba jednu jedinú sme s manželom zjedli na polovicu, ostatné sme si nechali na dnes na obed do práce :)
Hoci palacinkové cesto je jednoduché, a zvládnu ho aj tí najväčší začiatočníci, nedá mi, aby som sa nepodelila o tú malú radosť a po dlhom čase nenapísala :)
Na základné cesto - pre dvojčlennú domácnosť - 7 palaciniek potrebujeme:
250ml mlieka
100g hladkej múky
buď trocha prášku do pečiva, alebo troška minerálky (budú nadýchané)
1 vajce
trocha citrónovej kôry (iba troška aby sa Vám nepripiekli)
trocha oleja, asi dve lyžice - netreba potom dávať na panvicu a nebudú mastné
štipku soli
- Pripravené cesto necháme 15 minút odpočívať, potom ho troška s naberačkou rozriedime - na spodu je cesto hustejšie.
- Cesto by nemalo byť ani príliš riedke, ani husté, malo by sa pekne liať z naberačky.
- Panvicu si rozohrejeme, kto chce môže dať aj trocha oleja, ale pokiaľ ste ho dali do cesta, naozaj to nie je treba.
- Zoberieme si naberačku plnú cesta, vylejeme do stredu panvice. Panvicou hýbeme dokola stredne-rýchlo krúživými pohybmi, kludne si môžeme pomôcť s obracačkou a ňou rozotrieť cesto.
- Palacinku necháme opekať dve minútky, potom zoberieme obracačku, opatrne sa s ňou dostaneme do stredu palacinky a obrátime ju. Znova palacinku opekáme dve minútky, potom ju naberieme na obracačku, a dáme na tanier. Ďalšia výhoda pridania oleja do cesta je, že by sa Vám mala podariť už prvá palacinka, a nie až druhá, ako je zvykom.
- Postup opakujeme dovtedy, kým sa Vám neminie cesto :)
- samozrejme do cesta môžete pridať aj kakao, rúzne esencie, alebo v prípade následnej úpravy na slano rôzne bylinky, alebo semiačka
- palacinky sa dajú plniť plnkami od výmyslu sveta, my sme tento raz plnili čučoriedko-malinovým džemom a vanilkovým krémom
- odporúčam vyskúšať palacinky plnené tepelne upraveným špenátom (na oleji osmahneme cesnak, pridáme špenátové listy, troška smotany na varenie, soľ, korenie a ricotu) a môžete, ale nemusíte si ich zapiecť
O, a kto si chce prečítať o novom rekorde, tu je link :)
https://www.teraz.sk/magazin/top-vo-vrabloch-padol-slovensky-reko/11447-clanok.html