Linzertorte - Linecký koláč

02.03.2012 22:22

Potrebujeme:

200g hladkej al. celozrnnej múky

200g pomletých orechov (vlašské/mandle)

175g vanilkového cukru

1ČL prášku do pečiva

2ČL perníkového korenia

štipka soli

1 vajíčko

200g masla

350g ríbizľového džemu - ja som použila domáci z bio marhuliek

 

  1. Múku, orechy, cukor, prášok do pečiva, korenie a soľ zmiešame. Zmes dáme na pracovnú plochu, vyklepneme do nej vajíčko a na kúsky nakrájané maslo. Všetky prísady rýhlo zmiešame, inak by bolo cesto suché a nedalo by sa dobre vyvaľkať. 
  2. Vytvarujeme ho do tehličky a zabalíme do potravinovej fólie, následne dáme do chladničky na jednu hodinu. Potom cesto vyberte a rozdelíme na dve a jednu tretinu (tú dáme naspäť do chladničky). Väčšiu časť dáme na papier na pečenie a prikryjeme potravinovou fóliou a rozvaľkáme na cca. 1/2cm  hrúbku.
  3. Rúru si predhrejeme na 170°C. Cesto na papieri nadvihneme a prenesieme do tortovej formy. Popritláčame okraje lyžičkou a odstránime papier. Nožom odstránime zvyšné okraje.
  4. Zo zvyšného vyvaľkaného cesta (z chladničky) nakrájame rovnako hrubé pásiky, alebo iný ornament. Džem natrieme na koláč a pásiky naukladáme v rovnomerných rozostupoch.
  5. Koláč dáme piecť na hodinku do rúry.
www.facebook.sk