Celozrnný domáci chlebík s orechami
Mám rada všetko domáce. Okrem toho, že človek vie, čo je, je varenie a hlavne pečenie pre mňa akousi formou psychohygieny :) Tak sme sa doma podujala aj na pečenie vlastného chlebíka.
Potrebujeme:
400 g celozrnnej múky
100 g polohrubej múky
sušené droždie
320 ml vlažnej vody
trocha olivového oleja
2 lyžičky soli
1 lyžička hnedého cukru
1 lyžica ľanových semiačok
½ lyžice sezamových semiačok
½ lyžice tekvicových semiačok
2 hrste nasekaných vlašských orieškov
Postup:
1. Všetky sypké suroviny si dobre zmiešame a potom pridáme vlažnú vodu a lyžicu olivového oleja. Všetko dobre a pomaličky premiešame, dáme do formy na chlebík, alebo do tortovej formy (na spodok formy dávam papier na pečenie), posypeme lyžicou múky a dáme zakryté kysnúť na teplé miesto. Mne sa osvedčilo dať chlebík do rúry na ohrev zhora zdola, zakrytý, a pri najmenšej teplote (u mňa 50°C) tak na 30-40 minút. Potom už iba pridám teplotu na 190°C a pečiem tak hodinku.