Celozrnný domáci chlebík s orechami

06.03.2013 12:34

Mám rada všetko domáce. Okrem toho, že človek vie, čo je, je varenie a hlavne pečenie pre mňa akousi formou psychohygieny :) Tak sme sa doma podujala aj na pečenie vlastného chlebíka.

 

Potrebujeme:

400 g celozrnnej múky

100 g polohrubej múky
sušené droždie

320 ml vlažnej vody

trocha olivového oleja

2 lyžičky soli

1 lyžička hnedého cukru

1 lyžica ľanových semiačok

½ lyžice sezamových semiačok

½ lyžice tekvicových semiačok

2 hrste nasekaných vlašských orieškov

Postup:

1. Všetky sypké suroviny si dobre zmiešame a potom pridáme vlažnú vodu a lyžicu olivového oleja. Všetko dobre a pomaličky premiešame, dáme do formy na chlebík, alebo do tortovej formy (na spodok formy dávam papier na pečenie), posypeme lyžicou múky a dáme zakryté kysnúť na teplé miesto. Mne sa osvedčilo  dať chlebík do rúry na ohrev zhora zdola, zakrytý, a pri najmenšej teplote (u mňa 50°C) tak na 30-40 minút. Potom už iba pridám teplotu na 190°C a pečiem tak hodinku.

www.facebook.sk